ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جنگ تجاری چین و آمریکا بر سر چیست؟ | نمایی آماری از جنگ تجاری چین و آمریکا ایالات متحده آمریکا

جنگ تجاری چین و آمریکا بر سر چیست؟ | نمایی آماری از جنگ تجاری چین و آمریکا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش آفتاب نو، جنگ تعرفه ای که دونالد ترامپ رئیس جمهورآمریکا در طول یک ماه گذشته به ویژه باچین راه انداخته است فضای تجاری دنیا را تحت تاثیر قرار داده است. اما این جنگ تجاری چرا راه افتاده و دلیل سیاست هایی که آمریکا در پیش گرفته است چیست؟
آن طورکه آمار ها نشان می دهد، چین حاکم بلامنازع تجارت در سطح جهان است و بخش مهمی از کالاهای تجاری که به سراسر نقاط جهان صادر می شود چینی است.
این موضوع منجر به ایجاد تراز تجاری منفی برای آمریکا شده و درآمد شرکت های آمریکایی و تولید ناخالص داخلی این کشور را تحت تاثیر قرار داده است. این تراز تجاری منفی و تحت تاثیر قرار گرفتن تولیدات صنعتی آمریکا می تواند در بلند مدت آثار اقتصادی نامطلوبی برای این کشور داشته باشد و حتی قدرت سیاسی آمریکا را تحت تاثیر قرار دهد. بر همین اساس سیاست گذاران در آمریکا در طول چند سال گذشته تلاش کرده اند که تا قدرت تجاری چین را محدود کنند و حالا که دونالد ترامپ رئیس جمهورآمریکا شده است او قصد دارد از طریق وضع تعرفه های تجاری به ویژه بر چین قدرت صنعتی خود را بار دیگر تقویت کند. اما پرسش این است که حجم تجارت چین در دنیا به ویژه با آمریکا چقدر است؟ میزان تجارت چین در جهان در سال 2023 چین بیش از 3 تریلیون و 389 میلیارد دلار کالا به سراسر جهان صادر کرد که این میزان در مقایسه با سال 2019 رقمی بالغ بر 35.6 درصد افزایش نشان می دهد و بیانگر آن است که نزدیک به 14 درصد از کل صادراتی که در جهان انجام می شود متعلق به چین است.
طبق آمار های موجود نزدیک به نیمی از کالاهای چینی یعنی 47.8 درصد به کشور های آسیایی و 21.1 درصد به کشور های اروپایی صادر می شود. همچنین 18.6 درصد از کالاهای چینی راهی بازار کشور های آمریکای شمالی می شود.
همچنین سهم کشورهای آمریکای لاتین از صادرات چین 5.1 درصد، آفریقا 4.6 درصد و قاره اقیانوسیه (استرالیا و نیوزلند) 2.6 درصد است.
اما نکته حائز اهمیت این است که دو سوم صادرات چین یعنی رقمی بالغ بر 62.8 درصد به 15 کشور انجام می شود که در راس آنها ایالات متحده قرار دارد. در سال 2023 میلادی چین بیش از 502 میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر کرده که این میزان 14.8 درصد از کل صادرات این کشور را تشکیل می دهد و بیانگر آن است که چین بیشترین نفع را در میان همه کشور های دنیا از صادرات به آمریکا می برد و همین عامل از جمله دلایل جنگ تعرفه ای است که اخیرا در دوره ریاست جمهوری آمریکا به راه افتاده است.
چه کسی بیشتر سود را می برد؟ در حال حاضر چین بیشترین سود را از آمریکا می برد چرا که مازاد تجاری این کشور با ایالات متحده نزدیک به 335 میلیاردو 900 میلیون دلار است.
مازاد تجاری از تفاضل صادرات و وارادت یک کشور با سایر کشور ها به دست می آید. این ارقام نشان می دهد که سطح صادرات چین به آمریکا بسیار فراتر از واردات این کشور از آمریکا است. و به همین دلیل امریکا بارها از این کشور خواسته است که تراز تجاری خود را متعادل کند و حالا قرار است در دوره جدید تعرفه های جدید بر کالاهای چینی وضع شود.
پس از آمریکا کشور های هنگ کنگ، هند ، مکزیک ، بریتانیا ، سنگاپور، ویتنام ،ترکیه و فیلیپین کشور هایی هستند که بیشترین نفع را برای چین ایجاد می کنند چرا که مازاد تجاری با این کشور ها بالغ بر صد ها میلیارد دلار است.
در میان شرکای تجاری چین که بیشترین تراز تجاری مثبت را برای چین ایجاد می کنند، ترکیه با افزایش 16.5 درصدی یکی از کشور هایی است که به سرعت وارداتش از چین در سال 2023 افزایش یافته است. مکزیک نیز در همین دوره سطح وارداتش از چین 4.3 درصد رشد کرده است.
تغییرات بزرگی در حال وقوع است اما در چند سال گذشته به دلیل رویداد های سیاسی تحولات مهمی در عرصه تجارت چین اتفاق افتاده است. به طور کلی در سال 2023 مازاد تجاری چین به 829 میلیاردو 400 میلیون دلار رسید که این میزان در مقایسه با سال 2022 بالغ بر5.5 درصد کاهش نشان می دهد. در سال قبل میزان مازاد تجاری چین 877 میلیاردو 600 میلیون دلار بود. این تغییرات ناشی از چه چیزی است؟
آن طور که آمارها نشان می دهد برخی کشور ها در این دوره واردات خود را از چین کاهش داده اند و در مقابل برخی دیگر از کشور ها واردات خود را افزایش داده اند و این تغییرات نشان می دهد که جهان در حال تغییر به دو بلوک اقتصادی مجزا در بین شرق و غرب عالم است.
3 کشورآمریکا، آلمان و هلند در صدرکشورهایی هستندکه واردات خود را از چین کاهش داده اند به طوری که در سال 2023 میزان واردات ایالات متحده از چین 13.9 درصد ، آلمان 13.4 درصد و هلند 14.8 درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است.
در مقابل درهمین دوره واردات روسیه از چین به سرعت و به میزان 45.9 درصد و بلاروس 78.1 درصد رشد کرده است.
همچنین واردات تاجیکستان، ازبکستان و لیبی در سال2023میلادی هرکدام به تنهایی بیش از 65 درصد رشد کرده است. واردات مکزیک از چین نیز 5.1 درصد افزایش یافته است.
دلیل اهمیت تایوان برای چین چین هم تافته جدا بافته ای نسبت به سایر کشور های جهان نیست در شرایطی که میزان صادراتش به برخی کشورها بیشتر از واردات است اما در عین حال میزان وارداتش از برخی کشورها بیشتر از صادرات است در واقع ارزش کل کالاهای وارداتی اش از ارزش کل کالاهای صادراتی اش به این کشور ها بیشتر است که به معنای تراز تجاری منفی با این کشورها است.
به طور طبیعی برای هرکشور صادرکننده‌ای غیرواقعی است که انتظار داشته باشد که تراز تجاری اش با تمام کشور ها مثبت باشد.
یکی از مهمترین این کشور ها تایوان است که تراز تجار چین به این کشور منفی 131 میلیارد دلار است. این یعنی اینکه میزان واردات چین از تایوان بسیار فراتر از صادرات این کشور به تایوان است که بخش عمده آن ناشی از فروش تراشه ها و تبادلات در صنایع هایتک است که از تایوان راهی چین می شود. کشور های استرالیا، برزیل، ‌سوئیس، عمان ، شیلی ، عربستان ، عراق، روسیه و قطر از دیگر کشور هایی هستند که سطح صادرات چین به آنها کمتر از واردات از این کشور ها است و منجر به شکل گیری تراز تجاری منفی با این کشور ها شده است.
در میان شرکای تجاری چین که بیشترین تراز تجاری منفی را ایجاد می کنند، کسری تراز تجاری برخی کشور ها با سرعت بیشتری اتفاق افتاده است. به طور مثال کسری تراز تجاری چین با برزیل در سال 2023 میلادی 33.1 درصد ، استرالیا 28.8 درصد و سوئیس 14.2 درصد افزایش یافته که نشان دهنده افزایش سرعت واردات از این کشور ها در مقابل صادرات است.
میزان صادرات چین به کشور های جهان در سال 2023- میلیارد دلار

نام کشور
ارزش صادرات
درصد از کل صادرات چین
آمریکا
502
14.8
هنگ کنگ
276.4
8.2
ژاپن
157.6
4.7
کره جنوبی
149.3
4.4
ویتنام
138.2
4.1
هند
117.8
3.5
روسیه
111.1
3.3
آلمان
100.6
3
هلند
100.3
3
مالزی
88.1
2.6
مکزیک
81.5
2.4
بریتانیا
78.2
2.3
سنگاپور
77.6
2.3
تایلند
75.9
2.2
استرالیا
74
2.2
منبع خبر: همشـهری
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها سریال «پایتخت»: سرگرمی ملی یا پروژه تخریب فرهنگی؟ صداوسیما؛ همراه یا مخالف پویش‌های ملی؟ تلفات جاده‌ای؛ ضرورت آموزش و رعایت قوانین برای حفظ جمعیت فعال مارمولک‌بازی ساسی؛ تهدیدی خاموش برای نسل جوان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1409570/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

ایران از موضع ضعف در حال مذاکره است؟ | چه کسی دنبال مذاکره است؛ ایران یا آمریکا؟

4 شهید در حمله آمریکا به یمن

پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات ایران و آمریکا حاصل شده است

ابراز نگرانی شدید دبیرکل سازمان ملل نسبت به حملات آمریکا به یمن

تعرفه‌های ترامپ: فرصتی برای صادرات کالا‌های ایرانی و چالشی برای صنعت فولاد

تصاویر؛ خاموشی، خشم و گرمای 50 درجه؛ بحران طاقت‌فرسای عراق

لیگ قهرمانان زنان اروپا؛ بارسلونا به دنبال سه‌گانه تاریخی، آبی‌های لندن به فکر انتقام

عکس/نوید محمدزاده در آمریکا دلتنگ ایران شد!

کمین سخت مقاومت برای صهیونیست‌ها و هلاکت سه نظامی ارتش رژیم/ ابوعبیده: سرنوشت اسیر اسرائیلی همچنان نامشخص است/ انهدام یک پهپاد دیگر آمریکا توسط انصارالله یمن/ بیش از 50 درصد صهیونیست‌ها خواهان توقف جنگ و بازگرداندن اسرا هستند

ایران محور مقاومت را به آفریقا هم برد؟ | تهران و مسکو در صحرا و مراکش نفوذ کرده‌اند؟

مشخص کردن شرط به نتیجه رسیدن مذاکرات توسط وزیر امور خارجه ایران

احتمال بازداشت الجولانی در عراق

درمان یبوست با مصرف این میوه

عراقچی شرط توافق با آمریکا را مشخص کرد

بیانیه وزارت امور خارجه درباره مذاکرات با آمریکا در رم

اراجیف تکراری نتانیاهو علیه تهران

30 سال گذشت؛ برتری 5-2 آژاکس مقابل بایرن مونیخ و صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

همزمان با جنگ تعرفه‌ای ترامپ، آمریکایی‌ها به چین روی خوش نشان می‌دهند

مذاکرات امروز ایران و آمریکا شکست نتانیاهو بود

خبر مهم عراقچی از مذاکرات ایران و آمریکا

«واکنش‌ها به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا»، «هشداری از سوی مقامات قضایی» و «تبعات سنگین یک باخت»

آمریکا از خواسته خود درمورد ایران عقب نشینی کرد؛ ادعای مهم رسانه عبری

کاهش شدید شبانه قیمت طلا پس از مذاکرات مثبت ایران و آمریکا + قیمت طلا و سکه

آمریکا: در مذاکرات با ایران پیشرفت هایی حاصل شد

آمریکا طی سه ساعت 38 بار به یمن حمله کرد

ادعای وزیر خارجه اسراییل درباره مذاکرات هسته‌ای ایران

اسرائیل نسبت به مذاکرات چه واکنشی نشان می‌دهد؟

شکست نتانیاهو با مذاکرات موفق امروز ایران و آمریکا

اقتدار نظامی ایران آمریکا را وادار به مذاکره کرده است

فوری | واکنش یک مقام ارشد آمریکا به مذاکره دور دوم با ایران

الجولانی در عراق بازداشت می شود؟

اعلام احتمال بازداشت الجولانی در عراق

اصلاح مقررات بازدارنده و رفع موانع پیش‌روی فعالان اقتصادی استان بوشهر

عکس | جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی با حضور سران قوا

مهارهای قهرمانانه در لیگ اروپا! سیوهای دیدنی مرحله یک‌چهارم نهایی

اروپا و آتش‌بس 30 ساعته روسیه با اوکراین؛ جنگ تمام شود!

پیش بینی بورس برای فردا یکشنبه 31 فروردین ماه

عکس؛ ماتئو سالوینی سوژه حاشیه‌ای نشست ایران و آمریکا در رم

این یعنی خبری از انفجار نبود!

آغاز تظاهرات علیه ترامپ از امروز در سراسر آمریکا/

سکوت مشکوک آمریکا پس از پایان مذاکرات رم

بیانیه وزارت امور خارجه درباره گفت‌وگوهای رم

مذاکره با آمریکا؛ حرف اول مجامع سیاسی این روزها

لیبرمن: مذاکرات امروز ایران وآمریکا، شکست سخت نتانیاهو بود

اژد‌ها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

موافقت زلنسکی با آتش بس پیشنهادی پوتین

الخزعلی: الجولانی به عراق بیاید، بازداشت می شود

دوئل با فدرال رزرو

تصمیمات ناکارآمد اقتصاد ایران را ضعیف کرد/ برای توسعه اقتصادی در انتظار لغو تحریم‌ها هستیم